https://content-eu-8.content-cms.com/12becebc-ce88-4f3c-844b-fed0588ae8fb/dxdam/ed/edd4b872-2fea-43e3-9b5f-963c575ba3ef/basketbal.jpg

Basketbal voor dummies

Published on Mon 11.04.2022

Heb je altijd al een wedstrijd van de Telenet Giants Antwerp willen bijwonen, maar heb je eigenlijk geen flauw idee van wat zo’n basketbalwedstrijd precies inhoudt? No worries, met onze stoomcursus ben je in een mum van tijd helemaal mee!

Hoe ziet een basketbalveld er uit?
Het speelveld is doorgaans 28 meter lang en 15 meter breed. De basket hangt op een hoogte van 3,05 meter, oftewel 10 feet. Het veld heeft een aantal lijnen: de middenlijn, de vrijeworplijn, de driepuntlijn, de middencirkel en de zijlijnen.

Welke posities zijn er in een opstelling?
Tijdens een wedstrijd staan er tien spelers op het veld, dus vijf per team. Er zijn ook zeven wisselspelers die tijdens de wedstrijd gewisseld mogen worden. Elke speler heeft een positie:

 • Center: de belangrijkste verdediger en de speler die het dichtst bij de ring staat om makkelijk te kunnen scoren
 • Power-forward: blokkeert schoten, scoort van dichtbij en pakt de rebounds
 • Small-forward: helpt bij het scoren en is, na de center en power forward, als derde verantwoordelijk voor de rebounds
 • Shooting-guard: vaak de beste schutter van het team, is goed in het scoren van achter de driepuntslijn
 • Point-guard: de spelverdeler die het overzicht over het spel behoudt

Hoe lang duurt een wedstrijd?
Een wedstrijd bestaat uit vier rondes van tien minuten. Tussen elke ronde zit een pauze van twee minuten en na twee rondes is er een pauze van een kwartier. Als er op het einde van de match gelijkspel is, wordt de wedstrijd met telkens vijf minuten verlengd, tot er een winnaar is.

Hoe win je als ploeg de wedstrijd?
De ploeg met de meeste punten op het scorebord wint de wedstrijd. Een speler kan 1, 2 of 3 punten scoren:

 • 1 punt: bij een vrije worp van op de vrijeworplijn
 • 2 punten: wanneer de speler scoort van in de cirkel
 • 3 punten: wanneer de speler scoort van buiten de cirkel, dus achter de driepuntslijn

Wat zijn de belangrijkste regels?

 • 24-secondenregel: een aanval mag maximum 24 seconden duren. De tijd begint bij de inworp te lopen.
 • 8-secondenregel: wanneer een team de bal krijgt, moeten de spelers binnen de 8 seconden de eigen helft verlaten en de helft van de tegenstander betreden.
 • 3-secondenregel: bij een aanval mogen de verdedigers zich maar drie seconden lang op de helft van de tegenstander bevinden.
 • 5-secondenregel: bij een inworp mag een speler de bal maximaal 5 seconden lang vasthouden. Tijdens het spel moet een speler na vijf seconden beginnen met dribbelen of proberen te scoren.

Hoeveel overtredingen mag een speler maken?
Een speler mag maximum 4 fouten maken. Bij meer fouten moet hij het veld verlaten en mag hij voor de rest van de wedstrijd niet meer mee spelen.

Nu je helemaal mee bent met de basisregels van het basketbal, verwachten wij je op vrijdag 22 april in het Sportpaleis voor Night of the Giants. Het belooft een avond vol spektakelbasketbal te worden. Tickets zijn nu te koop. Tot dan!